Начало » Блог » Как философията помага в дигиталния маркетинг

Как философията помага в дигиталния маркетинг

Нека приемем за секунда, че сте успели да доведете на уебсайта си 1,000 уникални посетители и това за вас е добра цифра, защото толкова са ви необходими. Сега наред са два въпроса – ”Колко време прекарват тези посетители във вашия уебсайт?” и “Правят ли те действието което ви е необходимо?”. Вижте няколко скромни съвета за успех.

Започваме с това “Какво е холизм (Holism)? Това е философско учение, според което отделните компоненти, елементи или части от дадена система (биологична, социална, икономическа или ментална) не могат да бъдат определени и обяснени самостоятелно. Вместо това системата като цяло определя предназначението и функциите им.

Преди да продължа искам да ви кажа две неща. Първото е, че холизмът е често обект на добронамерени закачки или дори на подигравки (вероятно основателни). И второто е “Представете си един уебсайт като система от взаимосвързани страници, за които няма никакъв смисъл да съществуват по отделно”.

Сега да разгледаме една холистична теория за структурирането и налагането на даден уебсайт. За да бъде тя полезна за потребителите, няма да я обяснявам, а ще извадя само предписанията, които произтичат от определени схващания.

Снимки, снимки, и пак снимки

Всяка идея, мисъл, теза, пример и особено събитие могат да бъдат показани. Затова, ако на дадена уеб страница имате само текст без да сте визуализирали представа или пример за това, което е написано (продукт, услуга, регистрация и членство и т.н.), тогава все едно предлагате на посетителя си да слуша “телевизия” вместо да я гледа.

Наличието на снимки има и друго предимство. Когато те са уникални (разбирайте купени, а не крадени от друг уебсайт), търсачките ги индексират и от това получавате допълнителни посещения.

Връзки към другите

Ако някой специалист по дигитален маркетинг ви каже да не поставяте препратки (хипервръзки) към други уебсайтове и източници, защото това намалявало PR оценката на уебсайта ви и т.н. имате няколко варианта на реакция – от това любезно да прекратите разговора с него, до това да поискате съдебна заповед да няма право да се доближава на по-малко от 100 метра до уебсайта ви (или пък въобще до Интернет).

Вътрешни взаимовръзки

Уеб страниците ви трябва “да си говорят” една с друга. В противен случай залагате на концепцията, че всяка от тях е уникална и съществува сама за себе си. Което със сигурност не е така. По принцип основните взаимовръзки в един уебсайт се осъществяват чрез менюто за навигация. То обаче никога не може да обхване целия процес на вътрешна комуникация между страниците ви.

Ако искате да имате добре видими уеб страници, които се “подкрепят” една друга, свържете съдържанието им, като основния ви критерии е “полезността”.

Съдържание срещу реклама

Ако имате уебсайт, който приема реклама не използвайте трикове, за да получите повече посещения върху рекламните си носители. Дайте приоритет на съдържанието. Ако пък управлявате корпоративен уебсайт, анализирайте недостатъците на конкурентите си и ги отстранете от вашия сайт.

По какво се различавате?

Това е един от най-важните въпроси. Той е свързан с идентичността на всяка уеб компания и е много по-важен за уеб бизнеса, отколкото за традиционните фирми. Обикновено във всяка сфера на Интернет дейност има “златна среда”. Тя се състои от клиширани уеб презентации, които включват предимно открадната снимка на момиче, което се усмихва или пък на мъж, който “внушава доверие”.

Разбира се има и други вариации – “блондинка, която гледа сладострастно”, “мъж, който размахва пачки с пари” и въобще цял набор от първосигнални, и нека си го кажем глупави, опити за въздействие върху потребителите. Ваш избор е дали да ги прилагате или не.

Тайната на добрия уебсайт

Няма такава или поне аз не я знам. Ще ви кажа само да бъдете креативни, да не крадете форма и съдържание, да очертавате идеите си внимателно, и старателно в детайли, преди да започнете да правите уебсайта си.