Начало » Блог » Персонализирай Drupal! Как се инсталира дизайнерска тема?

Персонализирай Drupal! Как се инсталира дизайнерска тема?

Drupal е една от най-популярните и гъвкави системи за управление на съдържанието (CMS), която дава много възможности за разработване на уеб сайт. Това, на което ми се иска да обърна внимание в тази статия е как може да персонализираме една Drupal инсталация, да сменим темата или дизанейския шаблон, така че да отговаря на нашите нужди.

В Интернет може да се намери огромно разнообразие от идеи за дизайн на Drupal уеб сайт, както и готови теми и дизайнерски шаблони. Само трябва да решите кой вариант работи най-добре за вас. Дали търсите готова тема, идеи за дизайн или желаете да започнете от самото начало и да бъде изготвена тема специално за вас. Това зависи, както от вашето решение, така и от нуждите и целта на сайта ви. Това което ще разгледаме тук е как да инсталираме и след това да деинсталираме вече готова тема. За целта приемаме, че вече имаме инсталиран и работещ Drupal CMS и пълен достъп до файловете на сървъра.

Избор на подходяща тема

Има няколко неща, които трябва да вземем предвид когато избираме готова тема.

Първото е съвместимост на темата. В резултат на промените, които се правят в Dupal с излизането на всяка по-нова версия често по-старите теми не работят правилно с по-новите версии на софтуера. Затова трябва да сте сигурни коя версия на Drupal ползвате и да изберете тема съвместима с нея. Дали въпросният дизайнерски шаблон е съвместим с версията на Drupal може да видим в т. нар. “read me” файл на темата.

Ако не сте сигурни в съвместимостта на темата с Drupal инсталацията ви, тогава трябва да сте готови за най-лошото. Бъдете сигурни, че сте направили back up на сайта си преди да почнете да инсталирате подобен дизайнерски шаблон.

След като въпроса за съвместимостта е решен трябва да проверим системните изисквания и дали темата не изисква инсталирането на нещо допълнително.

Някои теми могат да се инсталират директно. Повечето обаче изискват инсталирането на определен софтуер – т. нар. template engine като PHPTemplate или PHPTal. Ако използвате някоя от по-новите версии на Drupal то PHPTemplate е предварително инсталиран. В противен случай трябва да го свалите, най-добре от официалния сайт на Drupal и да го инсталирате, преди да се захванете с темата.

След като вече сме избрали тема, проверили сме какви са допълнителните и изисквания и дали е съвместима с нашата версия на Drupal, вече можем да преминем към самата инсталация.

Инсталиране на основна или допълнителна тема

За да може да инсталираме темата, трябва да имаме достъп до хостинг сметката си. Това може да стане или през FTP или като използваме файл мениджъра на хостинг контролния панел. И двата метода си имат своите предимства и зависи само от вас кой ще изберете.

Обикновено като свалим темата тя е архивирана и за целта първо трябва да я разархивираме на компютъра си преди да я инсталираме. След като минем успешно тази процедура трябва да прегледаме файловете, с които разполагаме и ако има read me файл, да го прочетем.

Следващата стъпка е да качим вече разархивираните файлове в хостинг сметката си. След като осъществим FTP връзка, трябва да намерим папката Themes на Drupal инсталацията. В нея създаваме нова папка, която може да наричаме както преценим… с името на темата примерно. В тази папка трябва да копираме темата и всички файлове към нея. Всяка нова тема, която добавим трябва да е в отделна папка.

За да изпълним следващите стъпки, трябва да влезем през Интернет браузъра в административния панел на нашия Drupal. От там трябва да изберем Administer => Site Building => Themes =>, за да стигнем до списъка ни с теми. Темите излизат по азбучен ред и с изображение.

До всяка тема има два бутона Enabled и Default. За да активираме темата трябва да изберем Enabled, това трябва да е маркирано за всяка една от темите, които искаме да използваме. След това трябва да натиснем бутона Save Configuration, за да запазим промените.

Новата тема все още не се появява на сайта. Трябва да решим, коя ще е основната тема на уеб сайта и срещу нея маркираме полето Default и отново запазваме настройките. Тази тема ще излиза на всяка една страница по подразбиране.

Имайте предвид, че ако повече от една активна тема, посетителите на сайта ще могат сами да избират как да изглежда той, тоест кой дизайнерски шаблон (какъв визуален вариант) да им се показва и ще могат да запазят тези настройки за себе си. Тази функция може да бъде забранена от административния панел.

Деинсталиране на тема

Този процес е доста лесен и общо взето повтаря изброените по-горе стъпки в обратен ред. Първо се уверете, че темата която искате да махнете не е маркирана като Enabled. След това влезте през FTP в хостинг сметката си, намерете директорията, в която са темите ви и изтрийте папката на съответната тема. Едно от предимствата на Drupal, е че дори по погрешка да изтриете активна тема това няма да се отрази и да повреди сайта ви. Просто съдържанието ви ще излиза, но без да е подредено.