Начало » Блог » SSL сертификати. Трябват ли ни?

SSL сертификати. Трябват ли ни?

Дигиталните сертификати (SSL certificates) са изключително важен продукт за всеки сериозен уеб сайт. Използването им е традиционно пренебрегвано в редица страни и това е белег, по който да познаем дали дадена Интернет иконимика е развита или не. Защо?

Честно да ви призная исках да напиша статия в блога ни, с която да насоча вниманието ви към това, че FColor.bg предлага наистина най-добрите цени за SSL сертификати и то за такива произведени от Comodo, според мен най-добре работещата компания в света, поне понастоящем, за производство на продукти за сигурност в Интернет. После обаче реших, че би било твърде евтино да губя вашето и моето време, за да ви казвам очевидни неща. Затова реших да обърна внимание на по-важния факт. Той е:

Потребителите в неразвитите интернет икономики не се интересуват от сигурността на уеб сайтовете.

За съжаление за мнозинството потребители родният Интернет пазар се свежда до: сваляне на пиратско съдържание от няколко популярни сайта, които използват torrent технологията, използване на безплатна поща, прочитане на тази или онази новина и напоследък мотане в социалните мрежи. Тоест до муфтаджийство.

В такава среда сигурността в Интернет и защитата на личните данни са преобърнати с главата надолу като приоритет и като обществен приоритет. Имам предвид, че мнозинството хора са склонни веднага да опищят света когато МВР каже, че иска да следи Интернет трафика (с основание с оглед на утвърдените у нас милиционерски традиции), но без много много да вникват в съдържанието на ограниченията и в това какво политиците превръщат в закон.

В същото време мнозинството потребители доброволно позволява на Google, Facebook и други Dot-com компании и социални мрежи да използват личната им информация, да я събират, анализират и продават на маркетингови агенции и всякакви СПАМ-ъри прикрити под законовия предтекст, че са получили по легален начин информация, която потребителите, например на Facebook, са се съгласили поради незнание или безхаберие да предоставят на социалната мрежа.

С други думи сигурността в Интернет и имагинерна, особено по начина, по който я виждаме и защитаваме у нас.

SSL сертификатите

SSL (Secure Socket Layer) и Transport Layer Security (TLS) са криптографски протоколи, които осигуряват сигурност на комуникацията, която преминава по мрежа, като например Интернет. TLS and SSL криптират сегменти от мрежовата комуникация и по този начин защитават информацията, която преминава от една точка до друга.

Когато използвате SSL сертификат, за да защитавате уеб сайта си или кореспонденцията си по ел. поща постигате следното:

1. Поверителност на информацията. По принцип тя не може да бъде прочетена от някой, до който не е адресирана.

2. Цялостност и непокътнатост. Информацията не може да бъде видоизменяна, променяна по време на нейното пренасянето от вас до получателя, без вие или той да разберете това.

3. Невъзможност от отричане на авторство. Изпращачът на дадено съобщение и на информацията в него няма технически възможности да отрече, че го е изпратил и че не е имал намерение да достави определена част от съобщението до получателя. С други думи SSL сертификатът е изключително полезен за водене на официална търговска или друга кореспонденция и за обмяна на информация, която има договорен характер.

4. Удостоверена автентичност. Изпращачът и получателят на информация могат да потвърдят идентичността на отсрещната страна и това, че са получили информация от оригинален източник.

Какво прави FColor.bg по отношение на сигурността на информацията в Интернет?

Тази статия стана прекалено сериозна, за да ви занимавам с SSL продуктите ни, но от друга страна те са тези, които правят възможно изпълнението на горните четири условия. Ние партнираме с Comodo, най-бързо развиващия се, и напълно независим от добре познатия бивш монополист Verisign, производител на дигитални серфитикати.

Иначе дали искате информацията ви да е защитена или обратно смятате, че няма нужда от това е въпрос на виждане.

много готин тип